Парламентът прие на първо четене и четирите законопроекта за промени в Закона

...
Парламентът прие на първо четене и четирите законопроекта за промени в Закона
Коментари Харесай

Парламентът прие важни промени, засягат всички шофьори

Парламентът одобри на първо четене и четирите законопроекта за промени в Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП). Измененията предвиждат допълнителни регулации за новите водачи, увеличени санкции и обвързване контролните органи да стопират на пътя и да връчват на водачите невръчени електронни фишове.  

Законопроектът, импортиран от Александър Ненков (ГЕРБ-СДС), планува органите на Министерство на вътрешните работи да стопират пътните транспортни средства, да ревизират документите за идентичност и свидетелството за управление както на лидера, по този начин и на пасажерите, и да връчват на лидера и пасажерите невръчени електронни фишове за нарушавания. Дава се опция при осъществяването на административни услуги на жителите, общините също да могат да връчват електронни фишове за наложени санкции по ЗДвП, съобщи Българска телеграфна агенция. 
-->
Законопроектът, импортиран от Божидар Божанов от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), предвижда премахване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и замяната им с автоматизирани информации в централизирани регистри, отпадането на контролния ваучър към свидетелството за ръководство и опцията за възнаграждение на санкции онлайн, без преди този момент да се постанова те да бъдат връчени присъствено. Въвежда се обвързване за контролните органи да стопират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от пет невръчени такива.  

Основната цел на измененията, импортирани от Настимир Ананиев (ПП-ДБ) и група народни представители, е да се основат спомагателни регулации за новите водачи, както и да се усилят размерите на санкции и насилствени административни ограничения, които не са променяни от 21 години. С промените се не разрешава на нов лидер за период от дванадесет месеца от придобиването на шофьорската брошура да ръководи моторно транспортно средство (МПС) с оптималната мощ над 90 kW; да кара в часовете от 22:00 до 6:00 часа и да ръководи МПС с централизация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след употреба на наркотични субстанции или техни аналози. 

Със законопроекта на Димитър Найденов (ПП-ДБ) се предлага наказването на лидер, който нарушава разпоредбите за прекосяване през железопътен прелез, да е отнемане от право да ръководи МПС за период от 12 месеца и санкция от 3000 лева, като при наново нарушаване правото да се ръководи МПС се лишава за период от три години и санкцията е от 5000 лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР